مهمترین نکات انتخاب دامنه مناسب برای سایت
در حالت کلی فاکتورهای مهمی وجود دارد که در انتخاب نام آدرس وب سایت باید آنها را در نظر بگیرید. رعایت مواردی که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد باعث میشود کسبوکار شما فعالیت خود را به صورت تخصصی در فضای اینترنت ارائه دهد. علاوه بر آن کاربران میتوانند به راحتی با وب سایت شما ارتباط برقرار کنند.
– قابلیت برندینگ داشته باشد.
آدرس اینترنتی شما تا حد زیادی پرستیژ کاری شما را نشان میدهد. علاوه بر آن کسبوکار شما یک روز بسیار بزرگ میشود و جزءبهجزء آن برای مخاطبان مهم خواهد بود. در پروسه برندینگ، آدرس وب سایت از اهمیت بالایی برخوردار است. به عنوان مثال کاربران چرا باید Domain ای به نام فرضی basic که در زمینه فروش لباس زنانه فعالیت دارد را به خاطر بسپارند؟ ربط basic به لباس زنانه چیست؟ باید گفت هیچ! پس انتخاب چنین نامی به عنوان Domain کاملاً اشتباه است. شما باید یک نام ساده، خاص و جدید انتخاب کنید. نام انتخابی شما باید به گونهای باشد که به راحتی در ذهن بماند.
2- تلفظ و هجی کردن آن آسان باشد.
نام Domain انتخابی شما باید به صورتی باشد که به راحتی تلفظ شود. هم چنین باید نامی را انتخاب کنید که با کلمات دیگر اشتباه گرفته نشود. به عنوان مثال نام سایتی را در نظر بگیرید که با کمی تغییر شبیه کلماتی زشت و قبیح میشود.
به این نکته توجه کنید که نام سایت شما معرف برند و کسبوکار شما است پس نیکنامی کسبوکارتان موضوع بسیار مهمی است. ممکن است که حتی کاربران نام دامین شما را با صدای بلند صدا نزنند و در واقع نیازی به تلفظ آن نباشد، اما باید بدانید که این موضوع علاوه بر کاربران از نظر گوگل هم مهم است. در حقیقت وقتی یک نام مشخص است و به آسانی تلفظ میشود در ذهن ما باقی میماند.
3- دامنه باید تا حد قابل قبولی کوتاه باشد.
کوتاه بودن آدرس اینترنتی (از نظر تعداد کلمات) میتواند در فرایند به خاطر سپردن آن کمک شایانی کند. نام بلند Domain حتی اگر جذاب و خاص باشد در ذهن مخاطب ثبت نخواهد شد. به عنوان مثال نام یککلمهای “پوشاک ” بسیار راحتتر از نام “پوشاک هرمزگان ” در ذهن ما باقی میماند. دقت کنید که کوتاه در نظر گرفتن بیش از حد دامین، اثر متضادی را ایجاد میکند؛ بنابراین خوب است که نام کوتاه و قابل فهم و ساده ای انتخاب کنید.
4- استفاده از پسوند مناسب مهم است.
وقتی صحبت از پسوندها میشود، منحصربهفرد بودن همیشه بهتر نیست؛ یعنی شما نباید فکر کنید چون پسوند انتخاب شده جدید است و تعداد مخاطبان آن کم، پس این آدرس اینترنتی برای شما خوب است. برای درک این موضوع میتوانید کبابی سر کوچهتان را که 20 سال تجربه دارد، با کبابی دو کوچه پایینتر که به تازگی افتتاح شده است مقایسه کنید. طبیعتاً شما به 20 سال قدمت بیشتر اعتماد خواهید کرد، البته در صورتی که کبابها سالم و خوشمزه باشند!
در اینجا هم در حالی که پسوندهای جدید مانند .me یا .pro ممکن است در نگاه اول جذاب باشد، اما پسوند ir؛ که یک پسوند ملی برای کشور ماست، بسیار قابل اعتماد تر است. پسوند com. هنوز سادهترین و پرکاربردترین پسوند است که حدود 75 درصد از سایتهای داخلی و خارجی، این پسوند را استفاده میکنند. اگر نمیتوانید پسوند ir؛ و .com را به دست آوردید، به دنبال پسوندهای دیگر مانند .co، .org یا .net باشید.
– نام شما نباید مشابه نام یا برندهای معروف و ثبت شده باشد.
وسوسهای در دنیای کسبوکار وجود دارد که اکثراً اشتباه است. دیدهاید که برخی از افراد نام دامین و برند خود را مشابه برند معروفی انتخاب میکنند؟ مثلاً تصور کنید فردی برای سوء استفاده از شهرت برند چی توز نام آدرس اینترنتی خود را بگذارد پی توز! اولاً که در مراحل ثبت برند و بسیاری مراحل دیگر این تقلب شناسایی شده و با آن برخورد خواهد شد. از طرفی حتی اگر شما نام مشابهی را انتخاب کنید که از نظر قانون هم مشکلی نداشته باشد، چرا به جای تقلید از دیگران خودتان نباشید؟ شما باید نام خاص و منحصربهفرد خودتان را داشته باشید، صبور باشید و برای پیشرفت کارتان تلاش کنید.
6- نام Domain باید در اذهان باقی بماند.
نامی که انتخاب میکنید در صورتی که ویژگیهای لازم را داشته باشد در ذهن باقی میماند. تمامی مواردی که قبلاً گفتیم کمک میکند که این نام در خاطر بماند. علاوه بر آن انتخاب نامی که مرتبط با فعالیت شماست باعث میشود افراد نام دامین و کار شما را تجسم کنند در نتیجه این نام در ذهنشان باقی بماند. به عنوان مثال دامین basic برای فروش لباس زنانه را که مثال زدیم به یاد دارید؟ در صورتی که نام این دامین lebas یا نامهای مشابه باشد چه اتفاقی میافتد؟ مطمئناً چنین نامی در ذهن همه انسانها میماند.
7- از کلمات کلیدی معقول استفاده کنید.
بهتر است که در Domain خود از کلمه کلیدی خود استفاده کنید. در واقع قرار دادن برخی از کلمات کلیدی در آدرس اینترنتی میتواند کمک شایانی به بهبود رتبه و سئوی سایت شما کند. منظور از کلمه کلیدی این است که از عباراتی که زیاد در موتورهای جستجو، استفاده (سرچ) میشوند، در نام انتخابیاستفاده کنید. البته ابن عبارات باید با موضوع فعالیت شما هم مرتبط باشد؛ مثلاً همان نام دامین lebas که قبلاً مثال زدیم میتواند برای فروش لباس زنانه این شرایط را داشته باشد. با این حال، شما نباید از کلمات کلیدی متعددی در نام سایت خود استفاده کنید. انجام این کار به صورت بیرویه میتواند به برند شما آسیب برساند.
8-ممکن است نام دامین مدنظرتان آزاد نباشد.
اگر تمام نکات فوق را رعایت کردید اما نام دامینی که مدنظر دارید، در دسترس نباشد، آن وقت چهکاری باید انجام دهید؟ در این صورت شما باید کانون توجه خود را بر روی آدرس اینترنتی خود قرار داده و در صورت امکان کلمه و یا عبارتی را به آن اضافه کرده یا تغییرش بدهید تا برای ثبت منحصربهفرد بشود.
به عنوان مثال شما دامین lebas را انتخاب میکنید و میبینید که قبلاً ثبت شده است. در این صورت میتوانید با افزودن کاراکترهایی به ابتدا یا انتهای نام مورد نظر، آن را ثبت کنید؛ مثلاً lebasam میتواند نام جذابی برای این موضوع باشد.
نکته مهم: ممکن است حتی دامین تغییر داده شده، قبلاً ثبت شده باشد. یا حتی ممکن است با این کلمه هیچ ترکیب مناسبی که آزاد هم باشد پیدا نکنید. در این صورت کلمه اصلی را عوض کرده و مطمئن باشید که باز هم میتوانید نام خوب پیدا کنید. در واقع شما با رعایت تمامی اصول باید بگردید و نام موردنظرتان را در حالی که آزاد است ثبت کنید.
9- سعی کنید نام دامنه به کارتان مربوط باشد.
به عنوان مثال اگر شما در کار فروش پارچه فعالیت میکنید خوب است که کلمه پارچه یا معادل انگلیسی آن، در آدرس وب سایت شما وجود داشته باشد. این کار علاوه بر تأثیر مثبتی که بر روی کاربر میگذارد از نظر گوگل هم امتیاز محسوب میشود.
10- از خط تیره در نام دامین استفاده نکنید.
استفاده از خط تیره (و یا دش) در آدرس اینترنتی مجاز است اما توصیه نمیشود. تصور کنید وقتی افراد میخواهند نام دامنه شما را به یکدیگر بگویند مجبورند در قسمتی از نام توضیح دهند که خط فاصله یا دش هم در نام دامین وجود دارد. حتی برخی از افراد ممکن است متوجه این خط تیره نشوند.
11 – بهتر است دامنه را برای مدت طولانی ثبت کنید.
در حالت عمومی حداقل مدتزمانی که میتوانید برای اعتبار در نظر بگیرید یک سال است؛ یعنی تا یک سال شما حق استفاده از این آدرس اینترنتی را دارید. به همین دلیل بهتر است که نام سایت را برای مدت طولانیتری ثبت کنید. آدرس های اینترنتی را میتوانید تا 5 سال هم ثبت کنید. این مورد هم از نظر گوگل امتیاز به شمار میآید و هم برای دامین های بینالمللی از این نظر که ممکن است تحریم شویم میتواند یک راهحل باشد.
12 –دامنههای رزرو را ثبت و استفاده کنید.
در خصوص دامین های رزرو در بالا اطلاعات کاملی به شما داده شد. این نام ها مزایای زیادی برای شما خواهند داشت. برخی از این مزایا عبارتاند از:
• جلوگیری از تلفظ اشتباه مشترکِ نام اصلی شما
• ثبت دامین اصلی با استفاده از دامنههای دوسطحی دیگر (TLDs)
• رزرو اسمهایی که بعداً میتوانید آنها را به اشخاص دیگر بفروشید.
• ایجاد اکانت های اضافی ایمیل با استفاده از نام مستعار که پیامها را به دامنه اصلی شما منتقل میکند.
یکی از مهم ترین مراحل در طراحی هویت یک برند، انتخاب نام برند یا نامگذاری برند است، چرا که اغلب، نقش اصلی را در میان عناصر اصلی برندینگ و جایگاه سازی (Positioning) را بازی میکند و تداعیات ذهنی قدرتمندی را در زمینه ی محصول یا خدمات، به صورت فشرده، مختصر و مفید ارائه میدهد.
نامها جزو مؤثرترین ابزارهای ارتباط برند با مخاطبان به شمار میآیند. آگهیهای تبلیغاتی معمولاً حداکثر به مدت پنجاه ثانیه نمایش داده میشوند در حالی که مشتریان به سادگی تنها در مدت چند ثانیه نام برند را مورد توجه قرار میدهند و مفهوم آن را در ذهن ثبت میکنند یا آن را به حافظه خود میسپارند.
فرآیند نامگذاری برند
فرآیند انتخاب نام یا نامگذاری برند بر اساس اندیشه و دستاوردهای تحقیقات بازار با هدف تاثیرگذاری بر مشتریان هدف انتخاب میشود. نامگذاری برند قسمت حیاتی فرآیند مدیریت برند است و مواردی از قبیل جایگاه یابی، طرح و نشان، بستهبندی و سایر ویژگیهای سازمانی را تحت تاثیر قرار میدهد.
از آنجا که نام برند در ذهن مصرفکنندگان وابستگی بسیار زیادی با نوع محصولات یا خدمات دارد، تغییر نام برند برای بازاریابان بسیار دشوار است. بههمین دلیل، قبل از نامگذاری برند، باید نام برند، مورد مطالعه و بررسی عمیق قرار گیرد. دیگر زمان آن نیست که مانند کارخانههای سوهان قم نام برند محصولات خود را بر اساس نام خانوادگی یا پدران و برادران تعیین کنیم.
در دنیای سوهان می توانیم صدها نمونه از نامگذاری های غیر اصولی یک محصول یا برند را شاهد باشیم، نام هایی که شاید هیچ وقت توانایی برند شدن را هم نداشته باشند!
در دنیای سوهان می توانیم صدها نمونه از نامگذاری های غیر اصولی یک محصول یا برند را شاهد باشیم، نام هایی که شاید هیچ وقت توانایی برند شدن را هم نداشته باشند!
دشواریهای انتخاب مناسب نام برند
به اعتقاد Ira Bachrach ، یکی از شناخته شدهترین مشاوران حوزه بازاریابی و مدیر شرکت مشاورهای Name Lab، اگرچه بیش از ۱۴۰ هزار واژه در زبان انگلیسی وجود دارد، اما هر فرد آمریکایی به طور متوسط تنها با بیست هزار کلمه آشناست. به همین دلیل، شرکت مشاوره برندسازی Name Lab با انتخاب نامها از میان هفت هزار واژه پرکاربرد در بیشتر برنامههای تلویزیونی و آگهیهای تبلیغاتی، تلاش میکند تا از انتخاب نامهای نامناسب برای برندها بپرهیزد.
اگرچه ممکن است به نظر برسد که ترکیب هفت هزار واژه، گزینههای بسیار زیادی را پیش روی فرد قرار میدهد، اما از آنجا که همه ساله دهها هزار برند جدید ثبت میشوند و به عنوان علائم تجاری مورد پشتیبانیهای قانونی قرار میگیرند، انتخاب نامهای مناسب روز به روز دشوارتر میشود. به همین دلیل، انتخاب نام رضایتبخش برای یک محصول جدید میتواند فرآیندی دشوار و آزاردهنده باشد.
بسیاری از مدیران پس از آگاهی از این نکته که نامهای تجاری مورد نظر آنها قبلاً ثبت شدهاند و به لحاظ حقوقی غیرقابل استفاده هستند، احساس میکنند؛ تمامی گزینههای مناسب، قبلاً انتخاب شدهاند!؟!
دشواری نامگذاری برند، شگفت انگیز نیست. شاید هر پدر و مادری درک کند که تا چه حد انتخاب نام برای فرزند دشوار است و همهساله هزاران نوزاد روزهای متمادی بدون نام به سر میبرند، زیرا والدین آنها نتوانستهاند در مورد نام مناسب تصمیم بگیرند یا به توافق برسند.
به ندرت پیش میآید که انتخاب نام برای یک محصول به سادگی انتخاب برند «Taurus» برای اتومبیلهای Ford باشد.
Taurus، کد مورد استفاده طراحان هنگام فرایند طراحی جزئیات این خودرو بود، زیرا مهندس ارشد و مدیر تولید این محصول هر دو در برج ثور به دنیا آمده بودند. تحقیقات بعدی نشان داد این نام به صورت اتفاقی، ویژگیهای مثبت و مناسبی را در ذهن مشتریها تداعی میکند. زمانی که به عنوان نام برند یک خودرو انتخاب شد، شرکت Ford از هزاران دلار برای انجام تحقیقات و مشاوره نامگذاری برند محصول خود رهایی یافت.
طبقه بندی نام ها از دیدگاه موسسه بین المللی برندینگ Landor
تشریحی: تشریح کننده کارکردها و نقش محصول یا خدمت هستند. چنین نامهایی معمولاً غیر قابل ثبت هستند. نظیر: Singapor Air Liner و Global Crossing .
پیشنهادی: این نامها مزیت محصول یا خدمت را به مشتری یادآوری میکنند. نظیر march FIRST و Agilent Technologies .
ترکیبی: ترکیبی از دو یا چند واژه گاهی نامرتبط و غیر منتظره برای مشتری. نمونه آن RedHat است.
کلاسیک: برگرفته از ریشههای لاتین، یونانی یا سانسکریت، نظیر Meritor
اختیاری: واژههای واقعی بدون هیچ نوع ارتباط معنایی روشن، نظیر Apple
تخیلی: واژههای ابداعی بدون بهرهگیری از معنایی روشن و واضح، نظیر Avanade
معیارهایی در خصوص قوانین انتخاب نام برند
انتخاب نام برند برای یک محصول یا خدمت جدید، ترکیبی از هنر و علم است.
دسته بندی بالا نشاندهنده انواع مختلف نگرش جهت انتخاب نام برای برند است. نام همچون سایر عناصر برند باید براساس شش معیار اصلی انتخاب شود.
معیارهای اصلی انتخاب نام برند عبارتند از:
قابل نگارش به سایر زبانها
بیانگر امتیازات محصول
راحتی در تلفظ
مختصر و مفید
متمایز
قانونی و قابل ثبت بودن آن نام
مهم ترین معیارهای لازم جهت انتخاب نام یک برند!
ویژگی های اصلی جهت یک نام تجاری موفق!
بر اساس این ویژگی و معیارها، نام یک برند موفق، باید که ساده باشد، بهراحتی تلفظ و نگارش شود، آشنا و با مفهوم باشد، متفاوت و منحصربه فرد بوده و میزان آگاهی برند را در ذهن مصرفکننده تا حد زیادی افزایش دهد. اکنون هر یک از موارد ذکر شده را با دقت بیشتری مرور میکنیم.
راحتی تلفظ و نگارش و سادگی نام، میزان زحمت مصرفکننده را برای درک و ارزیابی برند در ذهن کاهش میدهد. نامهای کوتاه اغلب بهراحتی به یاد آورده میشوند، زیرا به سادگی در ذهن فرد رمزگشایی و ذخیره میشوند. بازاریابان میتوانند نامهای طولانیتر را خلاصه کنند تا میزان یادآوری آنها را در ذهن مصرفکننده افزایش دهند.
بازاریابان برای افزایش میزان تبلیغات دهان به دهان با هدف ایجاد پیوندهای قوی در حافظه مشتری، باید تلاش کنند تا نام برند را به نوعی طراحی کنند که از تلفظ سادهای برخوردار باشد، همچنین این نکته را به خاطر داشته باشید که ممکن است مصرفکنندگان برای گریز از شرمندگی ناشی از تلفظ نادرست نام برند، به طور کلی از آنها بپرهیزند و این اتقاق بدی برای یک برند است.
نمونه یک نام گذاری اشتباه برند
برند شکلات های رژیمی AYDS که تلفظ نام آن دقیقا شبیه AIDS می باشد.
مانند برند شرکت فلاندی تولید نان Jussipussi و برند شکلات های رژیمی AYDS که به نحوی مشتریان آنها حتی از تلفظ دقیق نامشان تفره میروند.
برندهایی که تلفظ نامشان دشوار است، چالش بزرگی پیش روی خود دارند تا شیوه تلفظ درست نام خود را به مصرفکنندگان بیاموزند و آنها را نسبت به ذکر و بهخاطرسپاری نام برندشان تشویق کنند.
همچنین در وبسایت legalzoom.com به ۷ نکته بسیار ساده اما مهم در زمینه انتخاب نام برند اشاره شدهاست که در زیر به آنها میپردازیم:
قبل از هر چیزی، برای نامگذاری برند، از قوانین کشوری که در آن قصد انتخاب نام برند خود را دارید، پیروی کنید.
بههیچ عنوان نام برند خود را، شبیه به نام برند رقبای خود (در داخل و یا خارچ از کشور و منطقه خود) انتخاب نکنید.
اسمی را انتخاب کنید که مردم بتوانند بهراحتی بیان کنند، بخوانند و بنویسند.
نامی را انتخاب کنید که بتواند بهعنوان دامنه وبسایت شما قرار بگیرد. (web friendly name)
خاطرهانگیز باشد اما زیاد تک و منحصر به فرد نباشند. (مردم فراموشکارند)
نامی را برای محصول خود انتخاب کنید ارتباط مستقیم با برند شما داشته باشد.
محدودیتها را کنار بگذارید.
این فرایند، روندی نیست که جبران اشتباه در آن با هزینه کم و یا بدون هزینه قابل جبران باشد. لذا بهتر است با جدیت و مطالعه بهآن بپردازید. تغییر برند و یا بازسازی یک برند، کار بسیار پیچیده و پرهزینهای است. ضمن اینکه تضمینی برای بهدست آوردن مشتریان سابق وجود ندارد. زیرا رقبای شما همواره و مدام در حال کار روی برند خود هستند و با کوچکترین غفلت شما، گوی و میدان را از شما خواهند ربود.
همانطور که از مطالب بیانشده بر میآید، انتخاب نام برند مقولهای بسیار مهم است. اگر برای نامگذاری برند خود مدتها مطالعه، مشورت و تلاش و بررسی نمودید، مطمئن باشید که راه درست را در پیش گرفتهاید. اگر درباره مطالب بیان شده سوالی داشتید، لطفاً آن را در بخش ارائه نظرها، با ما و یا دیگر مخاطبان ما، بهاشتراک بگذارید.